Naše poslání

Kategorie

Kdo jsme?

Drobné každodenní radosti jsou základem lidské spokojenosti. Naší misí je, aby šálek čaje či kávy OXALIS byl pro radost a požitek synonymem, aby vždy představoval světlý a klidný bod v turbulentním běhu dne.

Petr Zelík - zakladatel

Oxalis je latinský výraz pro čtyřlístek. Nalezení čtyřlístku v přírodě je považováno za něco výjimečného, za štěstí – a to proto, že tato mutace rostliny se objevuje jen zřídka. Štěstí bylo vloženo do samotného názvu firmy, vždyť my jsme OXALIS!

Čtyřlístek štěstí přináší. My v OXALIS se snažíme o to, aby naše čaje a kávy dokázaly obšťastnit mysl, rozsvítit duši.

Podle historických záznamů je čaj součástí lidského rodu už 5 000 let. Po vodě je to nejrozšířenější nápoj na světě. Čaj zahrnuje nepřeberné množství chutí a vůní, a navíc vykazuje řadu pozitivních účinků.

  • Jitří mysl, osvěžuje ducha. Ne nadarmo je součástí buddhistické meditace v klášterech.
  • Umí sametově pohladit, zahřát v zimě, ochladit v létě.
  • Dokáže povzbudit, když je člověk v útlumu; uvolnit, když je v napětí.
  • Bourá sociální bariéry – u čajové seance je si bohatý i chudý roven.
  • Zkrátka a dobře, čaj je geniální dar od boha.

Historie kávového zrna je výrazně kratší – kávovník byl objeven v Etiopii přibližně před 1 700 lety. Popularita pití kávy však zvláště v posledních desetiletích nabyla grandiózních rozměrů a kávová kultura se rozšířila do všech zemí světa.

  • V kavárnách vznikl nejeden světový román, „upeklo“ se mnoho významných obchodů.
  • Často zde startují letitá přátelství či milostné vztahy.
  • Káva je skvělým mezilidským pojítkem.
  • Zároveň je významným zdrojem obživy v pěstitelských zemích, kde jinak vládne chudoba.
  • Není pochyb, že káva je jedním z největších fenoménů soudobého lidstva.

Zatímco čaj má podhoubí v buddhistických, taoistických a hinduistických oblastech Asie, káva má kořeny v převážně křesťanských zemích Afriky a latinské Ameriky.

Pití čaje je spojeno spíše s klidem a usebráním, s kávou se dobře snoubí ruch, veselí a otevřené emoce.

Zatímco čaj působí povzbudivě na centrální nervovou soustavu, jeho účinek nastupuje pomalu a zvolna odeznívá, káva dokáže vmžiku rozbušit srdce, návrat do normálu je však podobně rychlý.

Čaj a káva představují různé kultury, mají různě bohatou minulost a často i různé degustační publikum. Leccos je odlišuje, mnohé však i spojuje. Jsou zrcadlem rozmanitosti naší planety, zároveň ale i její jednoty.

Je nám ctí i závazkem, že můžeme tak ušlechtilé nápoje, jakými čaj a káva jsou, ve vší pestrosti a té nejvyšší kvalitě nabízet právě my.

 

 

 

 

 


Otevřít chat