Etický kodex

Kategorie

Naše pravidla etického jednání

Etický kodex společnosti OXALIS, spol. s r.o., IČ: 49435281, se sídlem K Teplinám 663, 763 15 Slušovice, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Krajským soudem v Brně, oddíl C., vložka 11904

(dále jen společnost OXALIS)

Společnost OXALIS dbá ve vlastním podniku a v obchodních vztazích s obchodními partnery na dodržování minimálních sociálních standardů. Na tomto základě stanovila společnost OXALIS vlastní etický kodex s cílem zlepšit minimální sociální standardy u svých obchodních partnerů. Tyto minimální standardy jsou základem pro obchodní vztahy společnosti OXALIS a jeho smluvních partnerů.

1. Lidská důstojnost
Lidskou důstojnost je třeba respektovat jako základní předpoklad lidského soužití.

2. Dodržování zákonných předpisů
Je třeba dodržovat platné národní a jiné příslušné zákony a předpisy, stejně jako konvence ILO (Mezinárodní organizace práce) a OSN. Ze všech platných předpisů je rozhodující vždy předpis, který nejlépe vyhovuje uskutečnění ochranného účelu. Podplácení, přijímání úplatků a jiná korupce jsou zakázány.

3. Zákaz dětské práce
Při výrobě zboží nebo poskytování služeb pro společnost OXALIS je zakázána dětská práce, jak je definována konvencemi ILO a OSN, mezinárodní normou SA8000 nebo národními předpisy. Je třeba přiměřeně podporovat školní vzdělávání dětí. Mladiství, kterým je podle definice mezinárodní normy SA8000 nejméně 15 let a ještě nedovršili 18. rok věku, smí být zaměstnáváni pouze mimo školní výuku. Za žádných okolností nesmí denní pracovní doba překročit 8 hodin, resp. 10 hodin denně po součtu doby strávené ve škole, v práci a transportem. Mladiství nesmí vykonávat noční práci.

4. Zákaz nucené práce a disciplinární opatření
Všechny formy nucené práce jsou zakázané. Používání tělesných trestů, psychického nebo fyzického nátlaku, jakož i urážlivých slovních nadávek je zakázáno.

5. Pracovní podmínky a odměňování
Je třeba dodržovat platné národní pracovněprávní předpisy. Mzdy a ostatní příspěvky musí odpovídat přinejmenším zákonné úpravě a/nebo standardům místního výrobního hospodářství. Mzdy a ostatní příspěvky je třeba jasně definovat a pravidelně vyplácet, resp. poskytovat. Cílem je vyplácení mezd a ostatních příspěvků, které pokrývají životní náklady, jsou-li zákonné minimální mzdy příliš nízké. Srážky za věcné plnění jsou přípustné pouze v omezené míře a v přiměřeném poměru k hodnotě věcného plnění.
Pravidelná maximální pracovní doba se řídí zákonnými předpisy. Další přesčasové hodiny jsou přípustné pouze tehdy, jsou-li nutné z krátkodobých provozních důvodů a jsou povolené kolektivně-právní úpravou. Odpracované přesčasové hodiny je třeba odměňovat zvlášť nebo nahrazovat volnem.

6. Zákaz diskriminace
Je zakázána diskriminace na základě pohlaví nebo sexuální identity, věku, náboženství nebo světonázoru, rasy, etnického původu, národnostního nebo sociálního původu nebo postižení zaměstnance.

7. Svoboda organizování a shromažďování
Práva zaměstnanců na založení pracovních organizací a vstup do nich, jakož i práva na vedení kolektivních jednání podle ustanovení příslušných národních zákonů a předpisů, jakož i konvencí ILO nesmí být omezována. Zaměstnanci nesmí být kvůli uplatňování těchto práv diskriminováni.

8. Bezpečnost práce a ochrana zdraví na pracovišti
Je třeba zajistit bezpečné a zdraví neohrožující podmínky na pracovišti. Jsou zakázány situace na pracovišti a v provozních zařízeních a takové pracovní podmínky, které porušují základní lidská práva. Obzvláště mladiství nesmí být vystaveni nebezpečným, nejistým nebo nezdravým okolnostem, které by ohrozily jejich zdraví a vývoj. Personál musí být pravidelně proškolován o zdraví a bezpečnosti práce na pracovišti.

9. Ochrana životního prostředí
Je třeba dodržovat ekologické a bezpečnostní právní předpisy týkající se zacházení s odpadem, s chemikáliemi nebo jinými nebezpečnými materiály a látkami. Zaměstnanci musí být poučeni o zacházení s nebezpečnými materiály a látkami.

10. Podniková realizace
Realizace a provádění výše uvedených sociálních standardů musí být zajištěny vnitropodnikovou strategií sociální zodpovědnosti a odpovídajícím vnitropodnikovým postupem. Je třeba zřídit vnitropodnikový systém hlášení o porušování těchto sociálních norem; zaměstnanci, kteří skutečnost oznámí, nesmí být z tohoto důvodu potrestáni nebo znevýhodňováni.

Každý smluvní partner společnosti OXALIS prohlašuje, že je ochoten tyto sociální normy ve svém provozu realizovat a seznámit s nimi i své obchodní partnery a zajistit jejich realizaci.

 

 


Otevřít chat