Obsah kofeinu v kávě a čaji

Kategorie

Zajímalo vás někdy, jaký je obsah kofeinu v kávě a čaji nebo jejich srovnání? Níže si můžete prohlédnout obsah kofeinu odpovídající rozmezí, které uvádíme u našich produktů. Každý produkt, který kofein obsahuje, má ve svém detailu uvedeno, zda má nízký, střední nebo vysoký obsah kofeinu. Zde si nyní můžete snadno zkontrolovat svůj denní příjem kofeinu.

Jaký je rozdíl mezi kofeinem v kávě a v čaji?

Zatímco kofein obsažený v kávě má rychlý nástup účinků, stejně rychle také odeznívají. U čaje můžete pociťovat spíše pozvolný příval energie s déletrvajícím charakterem.

Rozmezí pro obsah kofeinu v kávách:

NÍZKÝ OBSAH                    <6 mg kofeinu v 1 g kávy

STŘEDNÍ OBSAH               6 - 10 mg kofeinu v 1 g kávy

VYSOKÝ OBSAH                >10 mg kofeinu v 1 g kávy

Při dávkování 13 g kávy na 250 ml vody (šálek) doporučujeme max. 1-2 šálky denně u káv, které máme označeny jako káva s vysokým obsahem kofeinu. Dbejte na správný pitný režim, pestrou, vyváženou stravu a zdravý životní styl.

 

Rozmezí pro obsah kofeinu v čajích:

NÍZKÝ OBSAH                    1-15 mg kofeinu v 1 g čaje

STŘEDNÍ OBSAH               16-29 mg kofeinu v 1 g čaje

VYSOKÝ OBSAH                >30 mg kofeinu v 1 g čaje

Při dávkování 12 g čaje na 1 litr vody doporučujeme max. 1 litr čaje denně u čajů, které jsou označeny přívlastkem vysoký obsah kofeinu. Pro jednorázový příjem doporučujeme 250-500 ml u čajů, které jsou označeny přívlastkem vysoký obsah kofeinu. Dbejte na správný pitný režim, pestrou, vyváženou stravu a zdravý životní styl.

Evropský úřad pro bezpečnost potravin vydal vědecké stanovisko k bezpečnosti kofeinu - bezpečný jednorázový příjem kofeinu je až do množství 200 mg. Obvyklá denní konzumace kofeinu bývá v množství až do 400 mg.

Chcete se o kofeinu dozvědět více? Přečtěte si vědecké stanovisko Ministerstva zemědělství zde.


Otevřít chat