Degustace čaje - Oxalis eshop

Oxalis

Čaj je vedle vody nejrozšířenějším nápojem na světě. Každý den ho pijí lidé ve všech koutech světa.

Degustace čaje

Kategorie
Druhy čajů

Degustujte čaj všemi smysly

1. Prohlédněte si čajové lístky

Máte možnost posoudit jejich velikost a pečlivost zpracování, stejně jako obsah nežádoucích přimísenin (dřevo, stonek). To, zda je čaj čerstvý, lze vyčíst z barvy – vybledlé lístky jsou většinou staré.

2. Přivoňte k suchým lístkům

Zjistíte míru přirozeného čajového aroma. Dbejte na jeho intenzitu. Dle aroma můžete určit původ čaje (čaje z oblasti Darjeelingu mají nádech sušeného sena, Assam voní jemně do karamelu).

3. Co vše můžete rozpoznat v šálku

Typické zabarvení oblasti původu (čaje z Assamu jsou tmavě hnědé až černé, z Darjeelingu světlé až sytě zlaté, ceylonské pak červenozlaté), zpracování a fermentace (fermentované čaje jsou tmavší než polofermentované nebo nefermentované).

4. Vyluhované čajové lístky

Lístky po vyluhování dávají nejlepší informaci o charakteru čaje. Lze rozpoznat kvalitu sklizně a zpracování (nepoškozené lístky), zda-li je čaj čistý nebo zda se jedná o nějakou směs. Ve vůni se zároveň projevuje intenzita aroma a míra jemnosti čaje.

5. Vůně linoucí se ze šálku (konvice)

Aroma dobrého čaje má být typické vzhledem k původu, silné a mnohavrstevnaté. Typické aroma čaje z oblasti Darjeeling: svěží, jemné, intenzivně květnaté, muškátové.

6. Chuť

Převálejte čaj několik sekund po jazyku. Rozpoznáte sílu (bohatost chuti) čaje stejně jako míru vyluhování tříslovin (hořkost).

7. Délka chuti, aroma

Čím delší, tím lepší. V průběhu trvání chuti lze také cítit míru čistoty čaje (nežádoucí přimíseniny mají čajově netypické nuance)

TIP
Letní osvěžení - Ledový čaj Jahoda - levandule