Čaj, který bude hýčkat Vaše chuťové buňky. Díky omezené době sklizně a časově náročné výrobě se řadí tento delikátní nápoj mezi raritní čajové druhy.
Mnohé z nich patří do kategorie velmi ceněných císařských čajů, jejichž konzumace byla výsadou pouze několika málo vyvolených u čínského dvora. Chuť bílého čaje je jemná a lehce nasládlá. Bílý čaj je velmi bohatý na antioxidanty.
Bílý čaj svůj název získal kvůli jemnému bílému chmýří, které pokrývá ještě nerozvinuté čajové pupeny.
Bílý čaj se sklízí na začátku jara, jen velmi omezenou dobu a to pouze za příznivého počasí. Pro bílý čaj jsou vhodné jen mladé čajové pupeny, někdy se dvěma přilehlými lístky, které jsou sbírány ručně. Pečlivý výběr čajových pupenů dělá z bílého čaje opravdový skvost mezi čaji.
Proces výroby bílého čaje se skládá ze dvou kroků. Čajové lístky se nechají zavadnout a poté se vysušují za nízké teploty. Na rozdíl od výroby jiných čajů se čajové lístky pro bílý čaj nesvinují. Nechají se jen lehce zoxidovat.
Bílý čaj při pravidelném popíjení snižuje krevní tlak, redukuje stres a působí preventivně proti rakovině.