Pražírna Oxalis - Oxalis eshop

Oxalis

Čaj je vedle vody nejrozšířenějším nápojem na světě. Každý den ho pijí lidé ve všech koutech světa.

Pražírna Oxalis

Kategorie

Pár zajímavostí o naší pražírně

Od léta 2013 se naše společnost řadí mezi jednu z největších českých pražíren výběrové kávy v České republice. Po výborné zkušenosti s předchozí pražičkou Loring Smart ve verzi Merlin jsme vsadili nyní na výkonnější model Kestrel, díky kterému jsme schopna pražit až 35 kg zelené kávy najednou. Nejenže pražička splňuje představy o technologickém pražícím procesu, ale také ekologickém.

Díky patentované technologii Flavor-Lock Roast Process je pražení energeticky méně náročné a tím levnější a výrazně přátelštější k životnímu prostředí. Naše Pražírna OXALIS praží vynikající čerstvou kávu s pro nás jedinečným profilem pražení a chuti.

Výrobní technologie

Oproti obvyklým pražičkám je Loring Smart osazena pouze jedním hořákem, který slouží jak k zajištění horkého vzduchu pro pražení kávy, tak pro následné spalování kouře a pachů z pražení. Pomocí cyklonu umístěného nad hořákem jsou spaliny vháněny do tohoto prostoru a dochází ke spálení naprosté většiny pevných částic. Cyklon slouží zároveň i k oddělování slupek z proudu odpadového plynu do sběrné nádoby.

Při této činnosti zároveň recirkuluje podstatnou část vzduchu, čímž dramaticky snižuje potřebu ohřevu dalšího vzduchu. Jeden hořák a dvě ohřívací zóny snižují náklady na palivo až o 80 % ve srovnání s běžnými pražičkami, pražení je bezkouřové a emise skleníkových plynů tak jsou s každým pražením kávy až o 80 % nižší.

Nejmodernější výrobní technologie pražírny spočívá v odvádění kyslíku z prostředí pražičky, čímž se minimalizuje jeho přítomnost při pražení. Spolu se zvýšenou vlhkostí pomáhají uzamknout chuťovou skladbu zrn, která se dále zachovává díky rychlému zchlazení po vysypání z pražící komory. Nedochází tak k následnému pražení ze setrvačnosti. Pražící proces probíhá v uzavřeném systému bez přístupu vzduchu, proto ani změny v počasí ani obsluhující personál nemají vliv na výslednou chuť kávy.

Pražička disponuje inteligentními kontrolními mechanismy, jejichž zásluhou je neměnná kvalita pražení v každé dávce. Součástí pražičky je zabudovaná automatizovaná řídící jednotka s dotykovým displejem, zaznamenávající detailní údaje o pražení v intervalu 6 vteřin, které po vyhodnocení je možné následně využívat pro nastavení optimálního pražícího profilu, čímž opakovaně dosáhneme konzistentní pražení.

Dokonce je možné ovládat pražičku vzdáleně ze zařízení připojeného k internetu, například z laptopu nebo telefonu, lze stahovat pražící profily do počítače nebo jiných zařízení, ale také sdílet pražící profily, nebo získávat nejnovější aktualizace softwaru od výrobce. Nejmodernější technologie tak usnadňují pražičům mít veškerý pražící proces kompletně pod kontrolou.

Pro samotné ovládání pražení slouží ukazatel výkonu hořáku a proudění vzduchu, díky kterým může obsluha okamžitě zareagovat na každý podnět v průběhu pražení. Tento podnět může vzejít z informací, které se dají vyčíst ze vzhledu zrna odebíraného v průběhu pražení. Tady je prostor pro originalitu, kterou může do pražícího procesu přinést osoba kvalifikovaného pražiče třeba na přání zákazníka. Jedná se tedy o velmi flexibilní systém, který umožňuje vytvářet různé pražící profily.

TIP
Už jste ochutnali BIO kávu z Peru?