Druhy kávy - Oxalis eshop

Oxalis

Čaj je vedle vody nejrozšířenějším nápojem na světě. Každý den ho pijí lidé ve všech koutech světa.

Druhy kávy

Kategorie

Druhy kávy, které rozlišujeme

Káva se odborně připravuje jako směs plodů různých druhů kávovníku. 

Nejvýznamnějším druhem z hlediska produkce je kávovník arabský a jeho odrůdy (Bourbon, Maragogip, Mocca, Amarella, Murta…) Jedná se o keř dorůstající výšky 3 metrů, rostoucí v nadmořských výškách od 1000 do 2000 metrů a při teplotách od 17 do 22 °C. Káva má bohatší aroma a chuť, není tak hořká a zemitá a obsahuje menší množství kofeinu od 1,1 do 1,7 %. Je považována za nejkvalitnější kávu, její podíl na celosvětové produkci je cca 60 %. Vzhledem k nadmořské výšce je pěstování a sklizeň komplikovanější. První sklizeň je možná za 3–4 roky po vysazení. V jednom kg je cca 2200 kávových zrn.

Druhým nejvýznamnějším druhem z hlediska produkce je kávovník statný s odrůdou Laurenty. Jedná se o strom dorůstající výšky 6–12 metrů, rostoucí v nadmořských výškách od 200 do 900 metrů a při teplotách od 24 do 30 °C. Chuť je výrazně hořká a zemitá, má výrazné tělo a obsah kofeinu je od 2 do 4,5 %,což může být i třikrát víc, než u Arabiky. Její podíl na celosvětové produkci je cca 40 % a stále stoupá. Je to dáno tím, že je mnohem méně náročná na pěstování. Rostlina plodí již za dva roky po vysazení a netrpí tolik na různé choroby a má vyšší výnosy. Díky nižší nadmořské výšce kávová zrna dozrávají mnohem rychleji než u Arabiky. Pro horší kvalitu se používá do směsí. V jednom kg je cca 3300 kávových zrn.

Nejméně významným druhem je Coffea liberica, která má sice velké výnosy, ale káva je to průměrné kvality a hořké chuti.

TIP
Už jste ochutnali BIO kávu z Peru?