Mate obsahuje kofein, který společně s dalšími látkami, stimuluje mozek a povzbuzuje organismus více než čaj, nebo káva.
Působí mírně močopudně, podporuje trávení a pomáhá odbourávat tukové vrstvy.
Mate čaj se tradičně připravuje v kalabase (vydlabaná tykev) a popíjí se pomocí bombilly (kovová nebo bambusová slámka opatřena na jednom konci sítkem).
Do kalabasy nasypte 2-3 čajové lžičky mate čaje a přelijte mírně teplou vodou tak, aby lístky získaly pevnou konzistenci. Po několika minutách zalijte vroucí vodou a nechte 3 minuty vyluhovat. Opatrně do kalabasy vsuňte bombillu a osvěžující nápoj můžete pomalu popíjet.
Na jeden šálek mate čaje nasypte jednu lžičku a zalijte vodou o teplotě přibližně 80 stupňů. Nechte louhovat 3-5 minut a poté sceďte. Čím déle necháte mate čaj louhovat tím silnější bude a nápoj bude povzbudivější.