Káva se odborně připravuje jako směs plodů různých druhů kávovníku.
Nejvýznamnějším druhem z hlediska produkce je kávovník arabský a jeho odrůdy (Bourbon, Maragogip, Mocca, Amarella, Murta…) Jedná se o keř dorůstající výšky 3 metrů, rostoucí v nadmořských výškách od 1000 do 2000 metrů a při teplotách od 17 do 22 °C. Káva má bohatší aroma a chuť, není tak hořká a zemitá a obsahuje menší množství kofeinu od 1,1 do 1,7 %. Je považována za nejkvalitnější kávu, její podíl na celosvětové produkci je cca 60 %. Vzhledem k nadmořské výšce je pěstování a sklizeň komplikovanější. První sklizeň je možná za 3–4 roky po vysazení. V jednom kg je cca 2200 kávových zrn.
Druhým nejvýznamnějším druhem z hlediska produkce je kávovník statný s odrůdou Laurenty. Jedná se o strom dorůstající výšky 6–12 metrů, rostoucí v nadmořských výškách od 200 do 900 metrů a při teplotách od 24 do 30 °C. Chuť je výrazně hořká a zemitá, má výrazné tělo a obsah kofeinu je od 2 do 4,5 %,což může být i třikrát víc, než u Arabiky. Její podíl na celosvětové produkci je cca 40 % a stále stoupá. Je to dáno tím, že je mnohem méně náročná na pěstování. Rostlina plodí již za dva roky po vysazení a netrpí tolik na různé choroby a má vyšší výnosy. Díky nižší nadmořské výšce kávová zrna dozrávají mnohem rychleji než u Arabiky. Pro horší kvalitu se používá do směsí. V jednom kg je cca 3300 kávových zrn.
Nejméně významným druhem je Coffea liberica, která má sice velké výnosy, ale káva je to průměrné kvality a hořké chuti.