Rooibos je dnes u nás již běžně známý druh „čaje nečaje“ a zabydlel se v nejedné domácnosti. Jeho obliba spočívá v jeho lahodné chuti, absenci kofeinu – vhodný je i pro děti a v blahodárných účincích pro lidský organismus.
Rooibos je keř tvořený tenkými větvičkami a malými jehličkovitými lístky. Pěstuje se pouze na plantážích Jižžní Afriky v pohoří Cederberg.
Rooibos čaj se po sklizni naseká na malé rovnoměrné kousky drtí a následně fermentuje a suší. Právě díky fermentaci získává rooibos svou typickou jantarovou barvu a nasládlé aroma. Výsledkem je červený rooibos čaj s medovou chutí. Zelený rooibos čaj je zpracováván obdobně. Jen neprochází fermentací. Chcete-li však poznat pravou chuť čaje rooibos, ochutnejte rooibos červený.
Rooibos čaj je bohatý na antioxidanty, neobsahuje žádný kofein a má velmi dobrý vliv na lidské zdraví. Zejména působí proti alergiím, zažívacím poruchám, nervozitě, nespavosti a depresím. Má preventivní účinky proti nádorovým a kardiovaskulárním onemocněním.