Původ čajů

Kategorie
Druhy čajů

Tradice a původ čajů

Chcete vědět, v jakých zemích má čaj dlouholetou tradici? Čajová kultura vznikla v dalekých exotických zemích a do Evropy se rozšířila až v pozdějších letech. Čaj byl do Evropy dovážen z kolonií. Přirozeně se vyskytoval v Číně a Indii. V ostatních asijských, afrických a amerických státech se jeho pěstování rozvinulo až později. Jaké země jsou tedy špičkou v pěstování čaje? Je to Japonsko, Írán, Srí Lanka, Nepál, Austrálie, Keňa nebo Argentina. V každé zemi se pěstuje trochu jiný čaj. Vše se odvíjí od tamní kultury. Proto jsou po celém světě v chuti čaje nemalé rozdíly.

Čaje z Číny

Kolébkou čaje je Čína, ve které se s oblibou připravuje černý čaj. Ten je tam ale nazýván červeným čajem. Jaký čaj je tedy označován za černý? Jedná se o pu-erh, jehož barva je tmavší než barva klasického černého čaje. V Číně je rozšířené i pěstování zeleného čaje. Existuje mnoho druhů zeleného čaje, který se pěstuje v Číně. Z Číny pochází i bílý čaj, který tam byl považován za čaj císařů. Dodnes si uchoval svou jedinečnost.

Čaje z Japonska

Další velkou zemí, která v současnosti produkuje čaje, je Japonsko. Jak se čaj do Japonska dostal? Byl tam dovezen mnichy z Číny. Jaký čaj se v Japonsku pěstuje? Drtivou část japonské produkce představuje zelený čaj, který je tam oblíbený pro svou vytříbenou chuť a pronikavé aroma.

Čaje z Afriky a Jižní Ameriky

Ne ve všech státech se pije tradiční čaj z keře čajovníku. Mnoho národů dává přednost čajům z nejrůznějších exotických keřů. O jaké čaje se jedná? Například v zemích Jižní Afriky jsou populární čaje rooibos a honeybush. V Argentině je velmi oblíbený čaj mate. Pokud se chystáte vyrazit na dovolenou do některého z těchto zmíněných států, nezapomeňte tam ochutnat jejich tradiční čaj.

Čaje z Indie

Indické čaje zná dnes téměř každý, i když si možná neuvědomuje, že jsou to čaje indické. Mezi nejznámější indické čaje patří: Assam, Darjeeling a Nilgiri. Indie patří, co do pěstování černého čaje mezi špičky. Zelený čaj se začal v Indii pěstovat přibližně až od roku 1985 a to v oblasti Assamu a Darjeelingu. Zde jej zpracovávají dle japonské napařovací metody a výsledkem je vysoce kvalitní a lahodný zelený čaj.


Otevřít chat