Matcha

Kategorie
Druhy čajů

Výroba čaje Matcha

Lístky pro čaj Matcha se produkují především v centrálním Japonsku, blízko Nishio a Uji. Výrobní postup je jedním z nejdražších na světě. Dlouhý výrobní proces začíná výběrem semínek a vypěstováním sazenice.

Trvá okolo pěti let, než sazenička vyroste. Následující dva roky probíhá sběr, ale ten je pouze testovací. Pro výrobu Matcha se lístky sbírají jen jednou ročně. Matcha se vyrábí výlučně z nejkřehčích čajových lístků nasbíraných brzy z jara na zastiňovaných plantážích, což pomáhá zvýšení obsahu chlorofylu v mladých listech a tím dochází ke vzniku jasně zelené barvy čaje. Zastiňující proces nutí také rostliny hledat si cestu za světlem a tím vznikají lístky delší, tenčí a pupeny měkčí. Lístky se při zpracování nesvinují, ale po usušení se z nich speciálním postupem vypreparují všechny žilky. Vzniklé listové útržky či vločky se nazývají tencha.

Tato surovina se posléze rozemele na velmi jemný čajový pudr jasně zelené barvy. V minulosti se čaj drtil ve zvláštních kamenných mlýncích těsně před podáváním, aby byl co nejčerstvější a nepřišel o jediný odstín své chuti a vůně. Dnes se zpravidla nadrtí hned ve zpracovatelském závodě. Samotný čaj ovlivňuje kvalita listů, počasí během růstu, teplota během propařování i sušení. Důležité je, aby byly odstraněny z čaje cizí tělíska. Listy bez cizích tělísek se nazývají arancha. Nastává čas pro volbu metodiky zpracování – buď na způsob Matcha nebo Gyokuro. Listy použité pro Gyokuro se na rozdíl od lístků pro čaj Matcha nezbavují žilek a stopek.

Jak voní a chutná Matcha?

Smyslové hodnocení pro Matchu je stejné jako u ostatních čajů. I tady se hodnotí barva čaje, jeho vůně a struktura. Nejlepší Matcha je zářivě zelená. Někteří producenti používají barevné spektrum a na základě provedené barevné analýzy určují kvalitu. Vůně dobré Matchy by měla být mírně rostlinná, hladká a sladká. Obsah aminokyselin ovlivňuje chuť. Obecně vyšší obsah aminokyselin zvyšuje sladkou chuť čaje. Pokud je čaj hořký, pak má pravděpodobně nižší obsah aminokyselin a větší množství katechinu. Ideální obsah vlhkosti hotového čaje by měl být okolo 4 až 6 %.


Výživové rozbory poskytují ještě další indikátor k určení kvality. Matcha obsahuje široké spektrum živin, vápník, železo, vitamin C, ale také vlákninu. Dle množství jednotlivých látek se rozhodne, jak moc je Matcha kvalitní. Ideální je koupě čaje v malém balení. Nejvhodnější je plechová krabička nebo originálně uzavřený sáček. Po otevření je dobré čaj co nejdříve spotřebovat.

Použití čaje Matcha

Matcha se používá i na výrobu sladkých, chlazených i osvěžujících čajů, jenž jsou vhodné pro běžné pití. V potravinářství jsou hrubší druhy tohoto čaje využívány k ochucování jídel, výrobě zmrzliny nebo žvýkaček. Matcha se hodí pro všechny příležitosti od zcela obyčejných až k nejslavnostnějším. Má své místo při cvičení, na večírku s přáteli, při vaření, během romantického večera, tvoří osvěžení během pracovního shonu, nápoj tradičního japonského čajového obřadu. Matcha je vhodná i pro milovníky kávy. Silné dávkování může kávu nahradit a oživit tak alespoň dočasně pitný režim.

Jak správně připravit Matchu?

Pro klasickou přípravu Matcha čaje potřebujete misku a metličku na šlehání. Pak stačí vložit dvě špetky nebo 1 g Matcha čaje do misky, přidat 100 ml horké vody (80 °C) a pomocí metličky pořádně rozmíchat, až se Matcha dokonale rozptýlí. Horkou vodu je možné nahradit studenou vodou, mlékem, sojovým nebo rýžovým mlékem, ovocným džusem. Také dávkování si můžete upravit dle vlastní chuti. Matcha by se měla skladovat v suchém, tmavém místě a po otevření balení co nejrychleji spotřebovat.

V případě, že nemáte k dispozici metličku na šlehání, staší 2 špetky nebo 1 g Matcha čaje zalít 1 polévkovou lžící vody a vytvořit z tého směsi jemnou pastu, důležité je rozetřít veškeré pevné částečky Matcha čaje. Takto připravená jemná pasta se pak následně zalije zbytkem vody a nápoj je hotov.


Otevřít chat