Kávové země

Kategorie

Brazílie

Jihoamerická Brazílie je největším producentem kávy na světě, je zároveň považována za nejúrodnější kávovou oblast. Leží na třech klimatických pásmech, což zaručuje mimořádně vhodné podmínky pro pěstování kávovníků, především typu Arabika, která tvoří 80 % produkce. Nejvíce se zde produkuje lehce promytá arabika a sladká naturálně zpracovaná kávy s jemnou kyselostí. Po celé zemi je rozmístěno asi 300 000 farem, které pěstují především odrůdy Bourbon, Catuai, Acaia, Mundo Novo nebo Icatu. Většina procesů v produkci kávy je silně mechanizovaná. Nejdříve se plody sklízejí a až poté se třídí.

Etiopie

Etiopie je často označována jako kolébka kávovníku arabského. V Etiopii není mnoho kávových farem, většinou rostou kávovníky v různých sadech, lesích nebo na plantážích. Káva je zdrojem obživy nejen pro farmáře, kteří ji prodávají, ale celkem pro asi 15 milionů lidí, kteří jsou do produkce kávy zapojeni od jejího sběru až po vývoz. Široká biodiverzita, míšení druhů kávovníků i jejich odrůd (nejčastěji typ Heirloom) nemá ve světě obdoby, zrnka etiopských káv se značně liší. Z Etiopie pochází káva unikátních chutí, zpravidla mají květinové, bylinné a citrusové tóny. Etiopie je 5. největším producentem kávy na světě.

Guatemala

Gautemale se říká země věčného jara. Díky četným sopečným pohořím, velmi rozmanitému mikro klima a častými dešti tato země poskytuje skvělé podmínky pro produkci excelentních promytých kávových zrn arabica.

V polovině 18. století přinesli kávu do Guatemaly evropští misionáři a za méně než 80 let se výroba kávy stala jedním z nejdůležitějších vývozů v Guatemale, což představuje 40 % všech zemědělských příjmů země. Tato výběrová káva je považována za čtvrtou nejvýznamnější kávu ve světovém standardu.

Honduras

V Hondurasu se pěstují čisté a komplexní kávy různých chuťových profilů. Od měkkých s chutí oříšků a karamelu až po ty s vysokou kyselostí. Kávová produkce se však potýká se špatnou infrastrukturou a nedostatkem zařízení pro zpracování plodů. Pěstují se zde především odrůdy arabiky, caturra, catuai, typika a honduraský Pacas. Honduras je 7. největší producent kávy na světě. Národní kávový institut zde investuje do podpory místní speciální kávy.

Indie

Pokud hledáte perfektní kávová zrnka na espresso, sáhněte po indické kávě, která je oblíbená pro plné tělo a nízkou kyselost. V Indii se káva pěstuje společně s dalšími plodinami jako například pepř, zázvor, vanilka, kardamom nebo ovoce. Kávové třešně se zpracovávají většinou promytým procesem. V Indii je však možné se setkat i s jejich jedinečným způsobem zpracování – tzv. monzunováním. Sklizeň tvoří z 60 % robusta a ze 40 % arabika s odrůdamy jako Catimor, Kent, S 795. Pěstování kávy je zde zdrojem obživy až pro milion lidí. Z celkové produkce se 80 % vyváží, začíná se ale zvyšovat i počet místních konzumentů kávy. Oblíbená je zde především tradiční indická filtrovaná káva, kde čtvrtinu obsahu nápoje tvoří cikorka.

Kolumbie

Kolumbijské hory ovlivňují mikroklima, které dodává kávě jedinečné vlastnosti a širokou škálu chutí. Kolumbijská káva je bohatá, s plným tělem, její chutě se pohybují od sladkých, ořechových a čokoládových až po květinové a ovocné. Káva je hlavním zdrojem obživy pro dva miliony Kolumbijců. Většinou pracují na malých farmách nebo obhospodařují jen pár hektarů půdy. S drobnými pěstiteli ale často spolupracují výběrové kávové společnosti, které odkupují menší množství kávy a za kvalitní produkci se nezdráhají připlatit.

Panama

Západní provincie Chiriqui poskytuje vhodné klimatické podmínky a úrodnou půdu pro pěstování kávovníků. Panamské kávy jsou velmi chutné, mají sladkou a vyváženou chuť, můžou být květinové až citrusové. Většinou se zde pěstují odrůdy arabiky jako jsou caturra, catuai, typika, mundo novo nebo neobvyklé odrůdy jako Geisha, které jsou velmi drahé. Země má dobré zázemí pro zpracování kávy, kvalitní zařízení i infrastrukturu.

Peru

V Peru se pěstují jedny z nejlepších káv, které jsou vysoce kvalitní, s vyrovnanou chutí a zemitými tóny. I přes problémy týkající se udržení vysokého standardu se peruánská vláda snaží o vybudování infrastruktury a podpory vzdělávání a podílí se i na vzniku nových pěstitelských oblastí. Pěstují se zde hlavně odrůdy arabiky – Typika, Bourbon, Caturra a zpracování probíhá nejčastěji promytou metodou.

Salvador

Máte rádi aromatické kávy se sladkou a krémovou chutí čokolády, karamelu a s tóny ovoce? Pak je salvadorská káva to pravé pro váš vytříbený jazýček. Pěstuje se tu hlavně arabika, dvě třetiny kávovníků tvoří odrůda bourbon, zbytek pak Pacas nebo Pacamara. Nejvíce kávových farem se nachází v hornaté oblasti Apaneca-Llamatepec. Kávové plantáže jsou zde pěstovány často s banánovníky nebo dalšími ovocnými stromy. Kávovníky hrají roli v ochraně životního prostředí, především brání proti odlesnění a poskytují místo pro život zvěři i rostlinám. Kvalita zdejší kávy se v posledních letech zvyšuje a často ji najdete v nabídce výběrových káv.


Otevřít chat