OXALIS 2024 / 2025
7 ČERNÉ ČAJE Černé čaje nejlepší kvality se stejně jako zelené připravují z prvních dvou lístků a pupenu. Sklizené čajové lístky se nechají zavadnout, aby zvláčněly a změkly, pak dochází k jejich svinování, čímž se uvolní buněčná šťáva. Jedině tak je možná následná fermentace/oxidace. Mění se při ní barva čajových lístků ze zelené na měděnou a uvolňují se látky, které významně ovlivňují chuťové vlastnosti čaje. Tyto látky jsou z velké části rozpustné jen v horké vodě, proto se černé čaje, na rozdíl od zelených, zalévají právě vroucí vodou. Fermentace zároveň prodlužuje trvanlivost čaje. Podle velikosti listů se černé čaje rozdělují na listové, zlomkové (Broken), drcené (Fannings) a práškové (Dust). Listové čaje, které jsou většinou prodávány jako volně sypané, tvoří pouze okolo 2 % světové čajové produkce. ČERNÉ ČAJE ČISTÉ INDIE Čaj v Indii se pěstuje teprve od začátku 19. století. Dnes se zde produkuje zhruba třetina celkové světové sklizně a indické čaje patří mezi nejkvalitnější na světě. Čajovníkové plantáže indického subkontinentu jsou typické pro ob- lasti tropického Assamu, Darjeelingu s plantážemi až do výšky 2500 metrů nad mořem, Sikkimu, Dooars nebo hor- natého a deštivého Nilgiri. Standardní balení (9)20255 Assam Boisahabi BPS 60 g 1 kg 1 Zahrada Boisahabi leží v srdci Assamu, na břehu řeky Brahmaputra. Čaje z této oblasti vykazují sladovo-oříškovou chuť a vydatný, čirý zlatavý nálev. Výborný s mlékem a cukrem nebo s plátkem citrónu. (9)20259 Assam Borpatra STGFOP1(S) 60 g 1 kg 1 Čajová oblast Borpatra se rozprostírá na úpatí distriktu Tirap v indickém státě Arunachal Pradesh. Čaj se v této oblasti pěstuje od pol. 19. století. Ideální přírodní podmínky a nejkvalitnějšími čajovníky dávají čajům z této oblasti živost a jedineč- nost. Krátké, černé listy s občasnými tipsy dávají po zalití sytý, hnědooranžový nálev. Ve vůni i chuti se objevuje ušlechtilá hořká čokoláda a mandarinka. (9)20237 Assam Dikom TGFOP 60 g 1 kg 1 Zahrada Dikom leží v srdci čajové oblasti Assam. Je jednou z nejstarších zahrad v povodí řeky Brahmaputry. Název jí dali místní lidé Bodo-Kacharies, když zjistili, že kvalita zdejší vody je jedinečná - chutná příjemně nasládle a hladce. Di v jejich jazyce označuje právě vodu. Pravidelně svinuté černé lístky tohoto čaje dávají po zalití nálevu vůně a chuti připomínající šťávu z citrusových plodů. (9)20245 AssamOrangajuli 60 g 1 kg 1 Čajová zahrada Orangajuli leží v oblasti Mangaldai sousedící s Bhútánem. Tradice její produkce, kterou nepřerušily ani míst- ní nepokoje, se tu odráží na kvalitě čaje. Po zalití čajových lístků vzniká nálev oranžovohnědé barvy. Ve vůni i chuti dominuje šťavnatý pomeranč. (9)20103 Darjeeling FTGFOP 1 First Flush 60 g 1 kg 1 Směs čajů první sklizně z různých zahrad Darjeelingu. Květnatá vůně, zlatý nálev. (9)20277 Darjeeling Margaret's Hope FTGFOP1CH First Flush NEW 60 g 1 kg 1 Původně se tato zahrada jmenovala Bara-Ringtong. V roce 1927 ji její majitel přejmenoval na památku své zesnulé dcery Margaret, která toto místo milovala. Převážně čínské čajovníky rostou ve výšce 915–1830 m n. m. Nálev okrově žluté barvy vzniká po zalití drobných, tmavě zelených podlouhlých listů s občasnými světle zelenými tipsy. Ve vůni ucítíte meruňky a luční med. V chuti se objevuje mladý lískový oříšek v kombinaci se sladkým žlutým jablkem. (9)21602 Darjeeling Marybong FTGFOP1 First Flush 60 g 1 kg 1 Čajová zahrada Marybong se nachází v severovýchodním cípu Darjeelingu v nadmořské výšce 910–1830 m n. m. Této lokalitě se také přezdívá "Golden Valley". Drobné zelenohnědé lístky dávají po zalití oranžový nálev. V chuti i vůni se snoubí šťavnatý pomeranč s mladým lískovým oříškem. (9)20270 Darjeeling Okayti SFTGFOP1 First Flush 60 g 1 kg 1-2 Čajová zahrada Okayti se rozkládá na břehu řeky Mechi protékající podél hranice s Nepálem v nadmořské výšce od 1 770 m do 2 360 m. Čaj se tu pěstuje od roku 1888. Po zalití zelených lístků, které jsou v kombinaci světlého a tmavého odstínu, vzniká žlutooranžový nálev. Ve vůni objevíte rozkvetlou jarní louku. V chuti dominuje směs čerstvých bylin s náde- chem lučního medu.
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MTI4NDE0