OXALIS 2024 / 2025

47 ÁJURVÉDSKÉ ČAJE AROMATIZOVANÉ Standardní balení (9)60212 Ájurvédský čaj Citrón - zázvor 70 g 1 kg 1 Zázvor (79 %), citrónová tráva, citrónové plátky (5,9 %), přírodní aroma. …výrazná chuť zázvoru a svěžího citrónu (9)60216 Ájurvédský čaj Pomeranč s kořením 70 g 1 kg 1 Zázvor, rooibos, kardamom semeno, skořice, pomerančová kůra (7,5 %), hřebíček, přírodní aroma, měsíček květ. …výjimečná kombinace koření a šťavnatých pomerančů (9)860030 Ájurvédský čaj BIO 70 g 1 kg 1 Bio skořice, bio zázvor, bio kardamom, bio hřebíček, bio černý pepř. ...vyladěné spojení zázvoru a hřejivého koření v BIO kvalitě (9)60046 Ájurvédský čaj Aktivní žena 70 g 1 kg 1 Zázvor, pomerančová kůra, hřebíček, skořice, kardamom plod, jalovec plod, fenykl plod, lékořice kořen, smetánka kořen, černý pepř, andělika kořen. Obsahuje lékořici - osoby s vysokým krevním tlakem by se měly vyvarovat nadměrné spotřeby. ...zajímavé spojení sladké lékořice se skořicí (9)60210 Ájurvédský čaj Kašmír 70 g 1 kg 1 Pravý černý čaj Assam (47,6 %), skořice, pomerančová kůra, hřebíček, zázvor, kardamom. Obsahuje kofein. …harmonie chutí assamského čaje a koření (9)60218 Ájurvédský čaj Kurkuma - skořice 70 g 1 kg 1 Kurkuma (68 %), zázvor, skořice (9 %), pomerančová kůra, červený pepř. ...typická chuť kurkumy s tóny skořice a zázvoru 960341 Ájurvédský čaj Tulsi - Ashwagandha 70 g 1 kg 1 Citrónová tráva, zázvor, pepř, hřebíček, kurkuma, lékořice kořen, bazalka posvátná Tulsi list (8 %), vitánie snodárná list (Ash- wagandha) (7 %), skořice. Obsahuje lékořici, osoby s vysokým krevním tlakem by se měly vyvarovat nadměrné spotřeby. Doplněk stravy. …vyvážená chuť směsi indického koření ÁJURVÉDSKÉ ČAJE Ájurvédské byliny Základem indické medicíny jsou, stejně jako u většiny dalších, léčivé rostliny. Indie ve svých rostlinopisech eviduje přes 2000 druhů a ájurvéda jich využívá nejméně 800. Mezi rostliny, které jsou používány od dob starověku až do- dnes, patří například lékořice lysá, zázvor lékařský, kurkuma dlouhá nebo aloe vera. Některé typické rostliny ájurvédy jsou využívány i v českém lidovém léčitelství. Patří mezi ně fenykl obecný, lékořice lysá, pelyněk černobýl, puškvorec obecný, řebříček obecný a zázvor lékařský. Z tohoto důvodu je možné využít naše léčivé rostliny k přípravě ájurvéd- ských čajů. Ájurvédské bylinné směsi jsou kombinací různých bylin a koření, které navzájem synergicky působí. Vlast- nosti bylin se v ájurvédě rozlišují podle šesti chutí – sladká, slaná, kyselá, hořká, ostrá a trpká, z nichž každá vyvolává v těle určitý účinek. Ostrá chuť zahřívá, a tím zvyšuje energetickou spotřebu organismu, podporuje odbourávání tuků. Typickými ostrými potravinami jsou zázvor a chilli. Hořká chuť omezuje uvolňování trávících šťáv v dutině ústní, vede k pocitu sucha, a tím ke snížení chuti k jídlu. K typicky hořkým bylinám patří například listy kopřivy dvoudomé, citrónová tráva a chmel otáčivý. Trpká chuť zklidňuje sliznice trávícího traktu, omezuje hlad a zadržování vody, pů- sobí antisepticky například fenykl obecný, jablka, hrušky, ostružiny a šípky. Standardní balení

RkJQdWJsaXNoZXIy MTI4NDE0