OXALIS 2024 / 2025

16 ZELENÝ ČAJ CEYLON - AROMATIZOVANÝ Standardní balení (9)10202 Ceylon Green Jasmine 70 g 1 kg 2 Pravý zelený čaj z oblasti Kandy a Udapussallawa, jasmínové aroma (1,5 %). Zelené lístky pravidelně svinuté do kuliček dávají po zalití příjemně nasládlý nálev s jemným jasmínovým zakončením. ČÍNA, TAIWAN Čaj má svůj původ v Číně, kde je znám více než dva tisíce let. I když se čaj pěstuje v různých zemích Orientu, Čína zůstala do současnosti největším pěstitelem a vývozcem čaje na světě. Čaj je neodmyslitelnou součástí obyvatel Číny a díky poloze a příznivému klimatu území se zde daří nepřebernému množství druhů čaje. (9)10032 China Gunpowder 70 g 1 kg 2 Klasický zelený čaj pocházející z centrální Číny. Světle zelené lístky jsou nepravidelně zatočeny. Světlý nálev, mírně kouřová vůně. (9)10007 China Sencha 70 g 1 kg 2 Sencha japonského typu stále hojněji pěstovaná na čínských čajových plantážích. Medově žlutý nálev. (9)810181 China Special Gunpowder BIO 70 g 1 kg 2 Zelený Gunpowder, v Číně známý jako perlový čaj, se vyznačuje velmi příjemnou vůní a delikátní chutí. Vhodný k popíjení během celého dne, chutná skvěle i vychlazený s mátou. (9)10004 Chun Mee "Vzácné obočí" 70 g 1 kg 3 Zelený listový čaj z čínské provincie Hubei. Světlý, vydatný nálev. (9)10183 Fog Green "Zelená mlha" 40 g 1 kg 3 Pro výrobu tohoto čaje se sbírají druhé jarní výhonky čajovníku. Tmavě zelená až našedlá barva svinutých lístků dává ze- lenožlutý nálev. Vůně připomíná sladce pražené kaštany, chuť je mírně nasládlá, pozvolna se rozvíjí do jemných oříškových tónů. Standardní balení MYANMAR Myanmar (dříve známý jako Barma) má svou nezaměnitelnou čajovou kulturu, která vznikla před více než sto lety a mísí se v ní silné britské, čínské a indické vlivy. Je charakterizována čajovnami, které jsou v každé ulici a prakticky na každém rohu a mají velmi uvolněnou atmosféru. Myanmarský čaj je proslavený svou výjimečnou kvalitou a roz- manitostí. První zmínky o jeho pěstování ve státě Shan jsou již z 8. století a podle některých údajů je v Myanmaru možné najít v odlehlém regionu Wa sousedícím s Čínou čajovníky, které jsou téměř tisíc let staré. Ve větším měřítku se však čaj začal pěstovat v 11. století a byl nazýván královským nápojem dynastie Bagan. Myanmar má pro čaj svůj vlastní název laphet, který se neodvozuje od čínského cha. V Myanmaru se zpracovávají různé varianty velmi kvalitního zeleného čaje a také černý a bílý čaj. Čajové lístky se sklízí od dubna do listopadu, přičemž nejkvalitnější jsou ze sklizně od konce března do poloviny dubna. S výjimkou Číny a Thajska se myanmarský čaj jen velmi málo exportoval a byl na zahraničních trzích prakticky neznámý. Vzhledem k ekonomickým reformám a otevírání země došlo v posledních letech k velkému nárůstu exportérů zeleného čaje, a to zejména do Japonska a zemí jihovýchodní Asie. V roce 2016 se uskutečnily první exporty také do EU. (9)10281 Myanmar Red Mountain 60 g 1 kg 2-3 Čaj se produkuje v oblasti Pindaya z čajovníků ve stáří od 25 až do 100 let v nadmořské výšce okolo 1200 metrů. Více než 50 % obyvatel tohoto regionu si vydělává na živobytí právě pěstováním čaje. Převážně zavinuté listy stříbřitě zelené barvy dávají po zalití sytě žlutý nálev. V chuti převažují sušená jablka a umami s lehkým kouřovým tónem. Standardní balení

RkJQdWJsaXNoZXIy MTI4NDE0