OXALIS 2024 / 2025

9 JAPONSKO Čaj byl poprvé v Japonsku představen již v 7. století, od té doby se zde vyráběl a konzumoval výhradně zelený čaj. První výroba černého čaje byla zahájena teprve před 150 lety (za éry Meidži). Místní obyvatelstvo však upřednostňo- valo pití zeleného čaje, proto byl veškerý japonský černý čaj exportován do zahraničí. Experiment s černým čajem však neměl dlouhé trvání. Japonsko nedokázalo dlouhodobě konkurovat množství černého čaje vyrobeného v Indii a Číně, kvůli tomu byla téměř veškerá výroba zdejšího černého čaje zrušena. V některých oblastech Japonska začí- nají pěstitelé znovu s jeho výrobou, černý japonský čaj je však na zahraničním trhu stále velkou raritou. Chuť japon- ského černého čaje je nesrovnatelná s běžným černým čajem z Indie nebo Afriky. Je jemný, lehký a sladký. Standardní balení (9)821324 Japanese Kuro Tea BIO LIMITED 60 g 1 kg 1 Produkce černého čaje („kuro“ tea) je v japonských poměrech mimořádnou raritou. Náš druh pochází z rodinné farmy v prefektuře Kagoshima, na které se čajové lístky sklízejí od roku 1970. Jejich původ je v kultivaru Benifuki. O zahradu nyní pečuje dcera z poslední generace. Rovněž fakt, že v čele čajové zahrady stojí žena, je v Japonsku velkou vzácností. Po zalití tmavě hnědých čajových lístků vzniká hnědooranžový nálev s vůní i chutí po lesním medu, kakaových bobech a s jemnou pomerančovou notou v závěru. KEŇA První čajové keříky zasadili bílí osadníci v roce 1903 jako experiment v Limuru, oblast Kiambu. Produkce se pomalu zvyšovala a čaj začal být důležitým ekonomickým přínosem pro zemi. Tak v roce 1964 vznikla organizace Kenya Tea Development Authority (KTDA), která sdružovala drobné farmáře s cílem více podpořit pěstování čaje. V současné době se čaj pěstuje zejména v keňských horách ve výšce od 1520 do 2750 m n. m. Většina čajových lístků se zpra- covává metodou CTC pro následnou výrobu porcovaných čajů. Menší množství tvoří výroba ortodoxních čajů, které pak putují do celého světa. Standardní balení (9)21328 Kenya Kangaita Black OP LIMITED 60 g 1 kg 1 Na svazích Mount Kenya v nadmořské výšce od 1500 do 2200 m se nachází největší čajová oblast v zemi. Díky zdravému klimatu a minerálně bohatým půdám mají čaje z této oblasti unikátní charakteristické vlastnosti a plnou chuť. Černé podlouhlé i jemně zakroucené listy dávají po zalití hnědooranžový nálev. Ve vůni i chuti ucítíte lesní med a kakao. NEPÁL Toto himálajské království patří mezi nejmladší producenty čaje. Většina čajů se zde zpracovává ortodoxní metodou při dodržení moderních ekologických standardů. Nepálský čaj je díky vlhkému počasí bohatý na antioxidanty a svým charakterem se podobá čaji z Darjeelingu. Standardní balení (9)20304 Golden Nepal FTGFOP1 First Flush 60 g 1 kg 1 Vysokohorský čaj ze střechy světa, je silnější než v sousedství položený Darjeeling, obsahuje velké množství zlatých tipsů (pupenů). Krátké hnědočerné lístky dávají vzniku nálevu hnědožluté barvy s vůní i chutí připomínající luční med. Standardní balení (9)20274 South India Elephant Hills 60 g 1 kg 1 Zahrada se nachází ve výšce 1600 m n. m. v distriktu Anamallais, který se vyznačuje rozmanitým ekosystémem a řadou vodních ploch. V oblasti žije mnoho druhů divoké zvěře, mezi nimi i početná stáda slonů. Po zalití drobných černých listů vzniká hnědooranžový nálev. Vůně a chuť připomíná pomeranč a ušlechtilou čokoládu.

RkJQdWJsaXNoZXIy MTI4NDE0