OXALIS 2023 / 2024

1 Vážený zákazníku, rok 2023 je pro nás v mnoha ohledech mimořádný. V červenci jsme oslavili kulaté narozeniny a uvědomili si, že po třech deká- dách existence přišel milník, který vede k bilancování a hlubší- mu zamyšlení. Již průběh třicátého roku byl plný interního vření a přenastavení. Více než kdy jindy jsme se zabývali hodnotami, na nichž podnik stojí, i posláním, které s sebou nese. V pohy- bu bylo vnitřní uspořádání a rovněž zaměstnanecká struktura. Pocit z posledního vývoje je veskrze pozitivní: firma stojí na zdra- vých základech a po pandemických letech se opět posouvá ku- předu. K narozeninám jsme si nadělili hned několik hodnotných dárků. V dubnu 2023 se naplnil náš dlouholetý sen, neboť jsme získali vlastnický podíl v jihoindické čajové továrně Tea Studio a začali produkovat čaj přímo v pěstitelské zemi. Vznikla značka Oxalis Tea Factory. Nyní jsme jednou z mála evropských společností, které sklízejí a zpracovávají čaj přímo v oblasti původu. Navíc náš kapitálový vklad bezprostředně vedl k umístění solárních panelů na střechu továrny, čímž jsme přispěli k lokální trvalé udržitel- nosti. O měsíc později k nám po dvouletém čekání dorazila nová pra- žička Loring S70 Peregrine, díky níž můžeme upražit až sedm- desát kilogramů zelených kávových zrn za patnáct minut. To je dvojnásobek kapacity předchozí pražičky Kestrel. V současnosti je Peregrine nejmodernější a nejvýkonnější zařízení svého dru- hu v tuzemsku, navíc je ekologicky velmi šetrné. Spotřebuje jen nepatrné množství plynu a je vybaveno pouze jedním plynovým hořákem, který zajišťuje pražení kávy a zároveň spalování kouře i pachů. Celkově tato pražička dokáže vyrobit až 600 tun kávy ročně. Zahájili jsme hlubší spolupráci s Nadací Tomáše Bati, která vedla ke vzniku produktové řady Edice Baťa. V červenci jsme uvedli do provozu novou automatickou linku na výrobu čajových nápojů a sirupů ve společnosti OXALIS Cool Drinks. V srpnu jsme rovněž nainstalovali fotovoltaickou elek- trárnu v naší centrále ve Slušovicích. Pomáháme životnímu pro- středí, ale zároveň šetříme výdaje za energie. Rozběhli jsme pravidelné aktivity v našem vzdělávacím středisku Prague Tea Centre ve Vodičkově ulici, kde veřejnosti mimo jiné nabízíme srovnávací degustace čajů a káv z různých terroirů. Také na nové sortimentní skladbě jsme si v jubilejním roce dali záležet. Středobodemortodoxních čajů je letos logicky jižní Indie. Z námi spoluvlastněného Tea Studia v Nilgiri pochází pět výteč- ných čajů. Jako každý rok jsme na jaře v limitovaném množství importovali již známý a oblíbený Winter Frost. K němu se nyní přidává černý čaj Orchid, bílý Peony, zelený Maofeng a do tmava pražený Wulong. V oblasti jihoindických modrých hor jsme ved- le Tea Studia v únoru navštívili několik dalších čajových továren a z jejich pestré nabídky vybrali šest skvělých čajů. Tři z nich jsou zelené, tři černé. Nilgiri Kalpetta GFOP ze západní části pohoří, South India Elephant Hills z distriktu Anamallais a Nilgiri Kora- kundah FOB BIO jsou sorty, které při zpracování prošly procesem okysličení. Posledně jmenovaný se svou lokací ve výšce 2 500 m nad mořem může pyšnit titulem čaje z nejvýše položené zahra- dy na světě. Vedle uvedených černých čajů se sortiment rozšířil i o zelené sorty: Nilgiri Blue Waterfalls OP, Nilgiri Krishna Temple TGFOP, oba z úctyhodné nadmořské výšky 1 900 metrů, a bio čaj South India Tiger Forest FOP z přírodní rezervace Anamallais.

RkJQdWJsaXNoZXIy MTI4NDE0