OXALIS 2023 / 2024
17 CEYLON Srí Lanka je zemědělskou zemí s rozvinutým plantážním pěstováním čajovníku. Ceylonský čaj je světově uznávanou obchodní značkou. Přesto, že Ceylon je ve většině případů spojován s čajem černým jeho zelená varianta z plantáží poblíž starobylého hlavního města Kandy stojí za vyzkoušení. (9)10200 Ceylon Green 70 g 1 kg 2 Ojedinělá ceylonská rarita z oblasti Kandy, starodávného hlavního města Srí Lanky. Čaj produkovaný na základě čínského výrobního postupu. V chuti dominují luční květy i med, v závěru pak zralé ovoce. ZELENÝ ČAJ CEYLON - AROMATIZOVANÝ (9)10202 Ceylon Green Jasmine 70 g 1 kg 2 Pravý zelený čaj z oblasti Kandy a Udapussallawa, jasmínové aroma (1,5 %). Zelené lístky pravidelně svinuté do kuliček dávají po zalití příjemně nasládlý nálev s jemným jasmínovým zakončením. ČÍNA, TAIWAN Čaj má svůj původ v Číně, kde je znám více než dva tisíce let. I když se čaj pěstuje v různých zemích Orientu, Čína zůstala do současnosti největším pěstitelem a vývozcem čaje na světě. Čaj je neodmyslitelnou součástí obyvatel Číny a díky poloze a příznivému klimatu území se zde daří nepřebernému množství druhů čaje. (9)10032 China Gunpowder 70 g 1 kg 2 Klasický zelený čaj pocházející z centrální Číny. Světle zelené lístky jsou nepravidelně zatočeny. Světlý nálev, mírně kouřová vůně. (9)10281 Myanmar Red Mountain 60 g 1 kg 2-3 Čaj se produkuje v oblasti Pindaya z čajovníků ve stáří od 25 až do 100 let v nadmořské výšce okolo 1200 metrů. Více než 50 % obyvatel tohoto regionu si vydělává na živobytí právě pěstováním čaje. Převážně zavinuté listy stříbřitě zelené barvy dávají po zalití sytě žlutý nálev. V chuti převažují sušená jablka a umami s lehkým kouřovým tónem. MYANMAR Myanmar (dříve známý jako Barma) má svou nezaměnitelnou čajovou kulturu, která vznikla před více než sto lety a mísí se v ní silné britské, čínské a indické vlivy. Je charakterizována čajovnami, které jsou v každé ulici a prakticky na každém rohu a mají velmi uvolněnou atmosféru. Myanmarský čaj je proslavený svou výjimečnou kvalitou a rozmanitostí. První zmínky o jeho pěstování ve státě Shan jsou již z 8. století a podle některých údajů je v Myanmaru možné najít v odlehlém regionu Wa sousedícím s Čínou čajovníky, které jsou téměř tisíc let staré. Ve větším měřítku se však čaj začal pěstovat v 11. století a byl nazýván královským nápojem dynastie Bagan. Myanmar má pro čaj svůj vlastní název laphet, který se neodvozuje od čínského cha. V Myanmaru se zpracovávají různé varianty velmi kvalitního zeleného čaje a také černý a bílý čaj. Čajové lístky se sklízí od dubna do listopadu, přičemž nejkvalitnější jsou ze sklizně od konce března do poloviny dubna. S výjimkou Číny a Thajska se myanmarský čaj jen velmi málo exportoval a byl na zahraničních trzích prakticky neznámý. Vzhledem k ekonomickým reformám a otevírání země došlo v posledních letech k velkému nárůstu exportérů zeleného čaje, a to zejména do Japonska a zemí jihovýchodní Asie. V roce 2016 se uskutečnily první exporty také do EU. Standardní balení Standardní balení Standardní balení Standardní balení
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MTI4NDE0