OXALIS 2023 / 2024

11 JAPONSKO Čaj byl poprvé v Japonsku představen již v 7. století, od té doby se zde vyráběl a konzumoval výhradně zelený čaj. První výroba černého čaje byla zahájena teprve před 150 lety (za éry Meidži). Místní obyvatelstvo však upřednostňovalo pití zeleného čaje, proto byl veškerý japonský černý čaj exportován do zahraničí. Experiment s černým čajem však neměl dlouhé trvání. Japonsko nedokázalo dlouhodobě konkurovat množství černého čaje vyrobeného v Indii a Číně, kvůli tomu byla téměř veškerá výroba zdejšího černého čaje zrušena. V některých oblastech Japonska začínají pěstitelé znovu s jeho výrobou, černý japonský čaj je však na zahraničním trhu stále velkou raritou. Chuť japonského černého čaje je nesrovnatelná s běžným černým čajem z Indie nebo Afriky. Je jemný, lehký a sladký. (9)821324 Japanese Kuro Tea BIO LIMITED 60 g 1 kg 1 Produkce černého čaje („kuro“ tea) je v japonských poměrech mimořádnou raritou. Náš druh pochází z rodinné farmy v prefektuře Kagoshima, na které se čajové lístky sklízejí od roku 1970. Jejich původ je v kultivaru Benifuki. O zahradu nyní pečuje dcera z poslední generace. Rovněž fakt, že v čele čajové zahrady stojí žena, je v Japonsku velkou vzácností. Po zalití tmavě hnědých čajových lístků vzniká hnědooranžový nálev s vůní i chutí po lesním medu, kakaových bobech a s jemnou pomerančovou notou v závěru. (9)20304 Golden Nepal FTGFOP1 First Flush 60 g 1 kg 1 Vysokohorský čaj ze střechy světa, je silnější než v sousedství položený Darjeeling, obsahuje velké množství zlatých tipsů (pupenů). Krátké hnědočerné lístky dávají vzniku nálevu hnědožluté barvy s vůní i chutí připomínající luční med. NEPÁL Toto himálajské království patří mezi nejmladší producenty čaje. Většina čajů se zde zpracovává ortodoxní metodou při dodržení moderních ekologických standardů. Nepálský čaj je díky vlhkému počasí bohatý na antioxidanty a svým charakterem se podobá čaji z Darjeelingu. Standardní balení Standardní balení (9)20524 Ceylon BOP1 Blend 60 g 1 kg 1 Vydařená směs černých čajů z oblasti Ruhuna. Ve vůni i chuti nálevu ucítíte zralé banány a kakaové boby, v dochuti jemné citrusové tóny. (9)20502 Ceylon OP Dimbula Uduwela 40 g 1 kg 1 Čaj pocházející z plantáže o nadmořské výšce 1400 m. Velké, dlouhé, mírně svinuté lístky vytvářejí světle hnědý nálev s chutí zralých jablek. (9)20530 Ceylon Kandy FBOP 40 g 1 kg 1 Kandy je nejstarším regionem, kde se na Srí Lance pěstuje čaj. Jeho minulost sahá až do roku 1867. Čaj se zde pěstuje v nadmořské výšce 650 – 1300 m. Je směsí ze zahrad Uplands, Harangala a Dartry Valley. Po zalití hnědočerných listů vniká žlutooranžový nálev s vůní i chutí sladkého citrónu a kakaa. (9)20500 Ceylon OP Nuwara Eliya 40 g 1 kg 1 Čaj byl sklízen v nadmořské výšce 2100 m. Pravidelně svinuté, tenké lístky dávají po zalití hnědý až oranžovohnědý nálev. V chuti nalezneme jemnější ovocnou chuť s dominantními třešněmi. Standardní balení CEYLON Klimatické podmínky pro pěstování čaje na Srí Lance jsou obzvláště příznivé. Cejlonské čaje se dělí podle nadmořské výšky pěstování na Low Grown (nížinné, méně než 650 m n. m.), Medium Grown (střední, mezi 650 a 1300 m n. m.) a High Grown (vysokohorské, více než 1300 m n. m.). Nejdůležitějšími pěstitelskými oblastmi jsou Nuwara Eliya, nejvýše položená pěstitelská oblast, odkud pochází nejjemnější čaj, a Dimbula – zdejší suché lednové a únorové počasí podporuje růst čajů nejvyšší jakosti.

RkJQdWJsaXNoZXIy MTI4NDE0