OXALIS 2023 / 2024

9 ČERNÉ ČAJE Černé čaje nejlepší kvality se stejně jako zelené připravují z prvních dvou lístků a pupenu. Sklizené čajové lístky se nechají zavadnout, aby zvláčněly a změkly, pak dochází k jejich svinování, čímž se uvolní buněčná šťáva. Jedině tak je možná následná fermentace/oxidace. Mění se při ní barva čajových lístků ze zelené na měděnou a uvolňují se látky, které významně ovlivňují chuťové vlastnosti čaje. Tyto látky jsou z velké části rozpustné jen v horké vodě, proto se černé čaje, na rozdíl od zelených, zalévají právě vroucí vodou. Fermentace zároveň prodlužuje trvanlivost čaje. Podle velikosti listů se černé čaje rozdělují na listové, zlomkové (Broken), drcené (Fannings) a práškové (Dust). Listové čaje, které jsou většinou prodávány jako volně sypané, tvoří pouze okolo 2 % světové čajové produkce. ČERNÉ ČAJE ČISTÉ INDIE Čaj v Indii se pěstuje teprve od začátku 19. století. Dnes se zde produkuje zhruba třetina celkové světové sklizně a indické čaje patří mezi nejkvalitnější na světě. Čajovníkové plantáže indického subkontinentu jsou typické pro oblasti tropického Assamu, Darjeelingu s plantážemi až do výšky 2500 metrů nad mořem, Sikkimu, Dooars nebo hornatého a deštivého Nilgiri. Standardní balení (9)20255 Assam Boisahabi BPS 60 g 1 kg 1 Zahrada Boisahabi leží v srdci Assamu, na břehu řeky Brahmaputra. Čaje z této oblasti vykazují sladovo-oříškovou chuť a vydatný, čirý zlatavý nálev. Výborný s mlékem a cukrem nebo s plátkem citrónu. (9)20259 Assam Borpatra STGFOP1(S) 60 g 1 kg 1 Čajová oblast Borpatra se rozprostírá na úpatí distriktu Tirap v indickém státě Arunachal Pradesh. Čaj se v této oblasti pěstuje od pol. 19. století. Ideální přírodní podmínky a nejkvalitnější čajovníky dávají čajům z této oblasti živost a jedinečnost. Krátké, černé listy s občasnými tipsy dávají po zalití sytý, hnědooranžový nálev. Ve vůni i chuti se objevuje ušlechtilá hořká čokoláda a mandarinka. (9)20237 Assam Dikom TGFOP 60 g 1 kg 1 Zahrada Dikom leží v srdci čajové oblasti Assam. Je jednou z nejstarších zahrad v povodí řeky Brahmaputry. Název jí dali místní lidé Bodo-Kacharies, když zjistili, že kvalita zdejší vody je jedinečná - chutná příjemně nasládle a hladce. Di v jejich jazyce označuje právě vodu. Pravidelně svinuté černé lístky tohoto čaje dávají po zalití nálevu vůně a chuti připomínající šťávu z citrusových plodů. (9)20245 Assam Orangajuli 60 g 1 kg 1 Čajová zahrada Orangajuli leží v oblasti Mangaldai sousedící s Bhútánem. Tradice její produkce, kterou nepřerušily ani místní nepokoje, se tu odráží na kvalitě čaje. Po zalití čajových lístků vzniká nálev oranžovohnědé barvy. Ve vůni i chuti dominuje šťavnatý pomeranč. (9)820186 Darjeeling Ambootia FTGFOP1 First Flush BIO LIMITED 60 g 1 kg 1 Ambootia byla jednou z prvních čajových zahrad založených britskými kolonizátory. Její historie tak sahá až do roku 1861. Hnědozelené čajové lístky s drobnými tipsy dávají po zalití nálev zlatavé barvy, jehož vůni i chuti dominuje vyzrálá, šťavnatá broskev. (9)20103 Darjeeling FTGFOP 1 First Flush 60 g 1 kg 1 Směs čajů první sklizně z různých zahrad Darjeelingu. Květnatá vůně, zlatý nálev. (9)21602 Darjeeling Marybong FTGFOP1 First Flush NEW 60 g 1 kg 1 Čajová zahrada Marybong se nachází v severovýchodním cípu Darjeelingu v nadmořské výšce 910–1830 m n. m. Této lokalitě se také přezdívá „Golden Valley“. Drobné zelenohnědé lístky dávají po zalití oranžový nálev. V chuti i vůni se snoubí šťavnatý pomeranč s mladým lískovým oříškem. (9)20270 Darjeeling Okayti SFTGFOP1 First Flush 60 g 1 kg 1-2 Čajová zahrada Okayti se rozkládá na břehu řeky Mechi protékající podél hranice s Nepálem v nadmořské výšce od 1 770 m do 2 360 m. Čaj se tu pěstuje od roku 1888. Po zalití zelených lístků, které jsou v kombinaci světlého a tmavého odstínu, vzniká žlutooranžový nálev. Ve vůni objevíte rozkvetlou jarní louku. V chuti dominuje směs čerstvých bylin s nádechem lučního medu. (9)820272 Darjeeling Risheehat FTGFOP1 First Flush BIO 60 g 1 kg 1-2 Čajová zahrada Risheehat leží v nadmořské výšce 762–1463 m. Její historie sahá do poloviny 19. století. Původně byl její název odvozen od místního kmene Tsering Bagan. Po zalití hnědozelených lístků vzniká oranžovohnědý nálev. Chuť i vůně je příjemná nasládlá po lesním medu, šťavnatém pomeranči a zralé broskvi.

RkJQdWJsaXNoZXIy MTI4NDE0