OXALIS 2022 / 2023

1 Vážený zákazníku, když jsem v únoru 2020 překračoval česko-slovenskou hranici, právě v rádiu oznamovali, že v naší republice byl registrován první nakažený s covidem. Napadlo mě, že se vše rychle přežene a s létem bude konec. Jak jsem se mýlil. Právě začínalo třetí desetiletí 21. století, které se nejspíše speci- alizuje na hromadění obtíží. Covid je tady s námi stále, rozběhla se rekordní inflační vlna, málokdo očekával rozsáhlý válečný konflikt na Ukrajině. Znovu jsem si několikrát zopakoval, že je- diná jistota je změna. Nezbývá než vnější okolnosti přijmout, navyknout na nové tempo doby. Nenechat se znechutit, žít co nejlépe a naplno i v nových časech. Vždyť stále je tolik krásy na světě… Mezi drobné radosti, které jsou tu bez ohledu na aktuální stav světa, patří šálek lahodného čaje nebo kvalitní kávy. Navíc tento požitek může člověk opakovat několikrát denně, nabíjet se po- řád dokola energií těchto blahodárných nápojů. Ať čaj nebo káva – obojí dokážou nabídnout hodně muziky za stále ještě málo peněz. Radostí je pro nás i sestavení nového sortimentu, objevování no- vých teritorií, chutí a vůní. Výsledek je to nejlepší z možného. Jak se nám to podařilo, samozřejmě posoudíte nejlépe až vy sami. Těšit se můžete na dvě novinky z první sklizně v Darjeelingu. Le- tos jsme byli nadšeni z kvality, kterou vyprodukovali čajoví mi- stři na zahradě Okayti, tradičně vysoko si stojí také Risheehat. Do produkčního období inbetween spadá velmi vydařená úroda z plantáže Gopaldhara. V její chuti dominuje šťavnatý špendlík s meruňkami a lipovým medem – pochutnání ze sklizně v darje- elingském mezidobí. Second flush reprezentuje další stálice naší nabídky – zahrada Puttabong. Novinky z předhůří Himálaje do- plňuje zelený čaj opět z plantáže Okayti, která je pro nás objevem sezóny. Indické čaje uzavírá Assam Borpatra, v jehož vůni i chuti se objevuje ušlechtilá hořká čokoláda a mandarinka. O několik stupňů jsme povýšili kvalitu našich čajů ze Srí Lanky. Ještě před rozvinutím vnitrostátní krize na tomto malebném ostrově jsme navázali spolupráci s novým pěstitelem a dodava- telem zároveň. S kvalitou čajů jsme nadmíru spokojeni. Věříme, že rozdíl rozpoznáte i vy. Ke stávajícím druhům navíc přibylo Kandy FBOP – vydařená sorta s vůní i chutí sladkého citrónu a kakaa. Zelené čajové novinky letos pocházejí z netradičních regionů. Z Gruzie jsme přivezli čaj Gamarjoba. V jeho delikátní vůni i chu- ti se snoubí mladý hrášek a pěna mandlového mléka. Zajímavý je rovněž Myanmar Red Mountain. V chuti tohoto čaje převažují sušená jablka a umami s lehkým kouřovým tónem. Segment ochucených čajů také nepřišel zkrátka. Oblíbený bílý Pai Mu Tan je obohacen kvalitními květy jasmínu, zelený White Monkey je decentně doplněný růžovými plátky.

RkJQdWJsaXNoZXIy MTI4NDE0