Příprava kávy

Kategorie

Jak doma snadno připravit výběrovou kávu

NOVINKA - Kávové kapsle

Vychutnejte si dokonalou chuť kávy bez složité přípravy. Vybrané druhy káv jsme nyní zabalili do kávových kapslí, které jsou ideální pro rychlou přípravu a zároveň jsou šetrné k životnímu prostředí. V kapslích najdete pouze kávy, které jsou pro tento druh přípravy nejvhodnější, poskytují bohatou paletu chutí, aby si vybral každý přesně podle svého gusta.

Pro plnou chuť a výrazné aroma doporučujeme přípravu na espresso (40 ml).

Kapsle jsou vhodné pro kávovary systému Nespresso®. Tato značkaje registrovanou ochrannou známkou společnosti Societé des Produits Nestlé S.A., která se žádným způsobem nepodílela na výrobě těchto kapslí a nemá jakoukoli spojitost se společností Oxalis spol. s.r.o.

Příprava v kávovaru Nespresso:

  1. Naplňte kávovar čerstvou vodou (nejlépe filtrovanou).
  2. Zapněte kávovar.
  3. Nechte přístroj zahřát (cca 25 sekund), poté se rozsvítí kontrolky.
  4. Zvedněte páku a vložte kávovou kapsli.
  5. Sklopte páku a postavte šálek pod výpusť kávy.
  6. Stlačte tlačítko Espresso (40 ml) a nechte kávu protékat, po dokončení přípravy se automaticky zastaví.
  7. Šálek s kávou nyní můžete odebrat. Zvedněte a sklopte páku, použitá kapsle spadne do odpadního zásobníku.
  8. Kapsli poté vyjměte ze zásobníku a vyhoďte do bioodpadu.

French Press

Příprava kávy ve french pressu patří mezi nejjednodušší. Nasypte velmi hrubě namletou kávu v poměru 60–70 gramů na 1 litr převařené vody. Hrubost mletí odpovídá hrubosti písku. Kávu zalijte horkou vodou o teplotě 93–94 °C v množství cca 10% objemu vody a počkejte 30 sekund. Potom dolijte zbytek vody krouživými pohyby a nechte ji extrahovat 3,5 minuty. Nakonec pomalým pohybem stlačte sítko dolů ke dnu konvičky. Tím se lógr oddělí. Kávu pak ihned servírujte, nenechávejte delší dobu ve french pressu.


Chemex

Kvalitní filtrovanou kávu si můžete jednoduše připravit pomocí skleněné nádoby, připomínající chemickou baňku – CHEMEX. Příprava kávy v chemexu je opravdu velmi jednoduchá. Nejprve si připravte filtr určený přímo pro chemex, který vyniká svojí tloušťkou a pomáhá docílit té nejlepší chuťové dokonalosti kávy. Filtr nejprve složte, vložte do chemexu a propláchněte horkou vodou, vodu z chemexu vylijte. Nasypte hrubě mletou kávu, jejíž hrubost odpovídá hrubosti cukru krupice. Dávka kávy záleží jednak na množství vody, ale také na tom, jak silnou kávu máte rádi. Doporučujeme 42 g kávy na 600 ml vody. Kávu zalijte menším množstvím vody (cca 30 ml) o teplotě 93–94 °C, aby se předpařila (začne lehce bublat), počkejte 30 sekund a poté postupně dolijte zbytek horké vody krouživým pohybem, aby se káva extrahovala rovnoměrně. Do 3 minut by se měla káva přefiltrovat. Filtr vyhoďte a kávu můžete servírovat.


Coffee Dripper

Na přípravu kávy touto metodou potřebujete porcelánový kávový držák (dripper) a k němu příslušné papírové filtry. Příprava je velmi podobná přípravě kávy v chemexu nebo klasické filtrované kávě. Hrubost kávy odpovídá hrubosti cukru krupice. Dávkování kávy je cca 30 g na 450 ml vody. Nejprve vložíte papírový filtr do držáku a propláchnete vodou. Pak kávový držák nasadíte na hrníček nebo konvici a nasypete umletou kávu. Kávu zalijte menším množstvím vody (cca 30 ml) o teplotě 92–93 °C, aby se předpařila (začne lehce bublat), počkejte 30 sekund a poté postupně dolijte zbytek horké vody. Doba extrakce by neměla přesáhnout 3 minuty.

Aeropress

Aeropress patří mezi nejmladší vynálezy, které slouží k přípravě kávy. Příprava je na principu působení mírného tlaku přes papírový filtr. Díky tomu dochází k extrakci všech účinných látek obsažených v kávě. Existují dva způsoby přípravy a to klasická a obrácená. Při klasické metodě vložte promytý papírový filtr do plastového sítka, zašroubujte a položte Aeropress na nádobu, do které chcete kávu extrahovat. Nasypte 17 gramů kávy pomleté na střední hrubost. Zalijte převařenou vodou o teplotě 93-94 °C, důkladně promíchejte. Nasaďte píst gumovým koncem a pomalu stlačte kávu do šálku.


Při obrácené metodě postavte Aeropress na píst, do horní části nasypte 17 gramů kávy pomleté na střední hrubost. Nejdřív kávu zalijte zhruba do ½ objemu převařenou vodou o teplotě 93-94 °C a důkladně promíchejte. Dolijte zbytek vody z 275 ml lehce pod okraj, nechejte extrahovat 60 vteřin, našroubujte plastové sítko s propláchnutým filtrem. Na takto zkompletovaný Aeropress nasaďte nádobu na kávu dnem vzhůru a celé to rychle otočte. Potom pomalým pohybem stlačte kávu do šálku. Mezi pístem a vodou se udržuje vzduchová bublina (odtud název). Pozor při vytláčení kávy do nádoby, aby vzduch neprošel skrz kávovou sedlinu. To by se do kávy dostaly nežádoucí látky.

Moka káva

Konvičky moka patří mezi velmi oblíbené. Snadno se s nimi zachází a připravíte si moc dobrou kávu, která asi nejlépe nahradí chuť espressa. Používá se jemně mletá káva tedy o něco hrubší než polohrubá mouka. Do dolní části konvičky nalijte studenou vodu až k pístu umístěného na boku konvičky. Sítko naplňte celé kávou, ale neumačkávejte, konvičku zašroubujte a dejte vařit na mírný ohřev. Po začátku extrakce otevřete víčko konvičky. To je proto, aby se do kávy nevracela zkondenzovaná voda vysrážená na víčku. Jakmile se vrchní konvička naplní kávou, sundejte ji z vařiče a podávejte.

Vacuum Pot

Nejefektnější způsob přípravy kávy vůbec. Sklo, kov, oheň, voda a káva vytváří podmanivé obrazy, které se promítají do chuti výsledného nápoje. Vacuum pot využívá principu rozpínavosti vody. Do spodní baňky nalijte už vroucí vodu, usaďte na hrdlo horní část s upevněným a propláchnutým filtrem. Přiveďte k varu pomocí lihového kahanu, propanbutanového hořáku nebo halogenového zářiče. Dojde k vytlačení vody do horní baňky skrze plátěný nebo papírový filtr. V tento moment vsypte hrubě mletou kávu v množství 25 g na 350 ml vody. Zamíchejte a ponechte 1 minutu extrahovat. Teplota vody je 92–94 °C. Odstavte zdroj tepla. Jakmile se začne vzduch ve spodní baňce ochlazovat, dojde ke smrštění na původní objem a vzniklý podtlak kávu natáhne přes filtr dolů. Horní baňku s kávovou sedlinou vyjměte a kávu servírujte. Pozor na to, že baňka byla nad plamenem a je pořád horká. Doporučujeme používat papírové filtry včetně jejich držáku, protože bavlněný filtr na jednu stranu vydrží dlouho bez nutnosti výměny, na stranu druhou je poněkud náročný na údržbu. Pokud jej po přípravě kávy necháte jen tak stát, jeho životnost se zkrátí na minimum. Doporučujeme jej uchovávat ponořený ve vodě v chladničce.

Karlovarský příbor

Karlovarský příbor byl znám již generacím před 100 lety. Při této metodě přípravy nepotřebujete pořizovat žádný filtr. Součástí příboru je totiž vestavěný porcelánový filtr, díky kterému nejsou zadržovány oleje, tak jako u papírových filtrů. Káva je tak mnohem šťavnatější a plnější. Nabízíme klasickou a ZEN konvici. Na přípravu v ZEN konvici budete potřebovat 22 g kávy mleté jako na french press (připomínající krystalový cukr). Namletou kávu vložte do předehřátého porcelánového filtru a poté umístěte do konvice. Na předpaření kávy použijte cca 30 ml vody o teplotě 93 °C po dobu 30 sekund. Poté zalijte vodou o stejné teplotě po vnitřní okraj filtru a nechejte překapat po dobu 1 minuty. Zalití třikrát zopakujte. Celkové množství použité vody je 250 ml. Doba extrakce je 4 minuty. Klasická konvice se skládá ze 4 částí. Spodní nádoba, keramický filtr, vodní sítko a víčko. Kávu meleme hrubě jako na french press. Takto namletou kávu nasypeme do předehřáté střední filtrační části a přikryjeme sítkem. Díky němu se voda rozlévá rovnoměrně a zaručuje tak precizní extrakci. Na předpaření kávy použijte cca 30 ml vody o teplotě 93 °C po dobu 30 sekund. Poté dolijte vodu o stejné teplotě v poměru cca 70 g / litr. Při postupném dolévání vody trvá extrakce 4 minuty.

Caffé Espresso

Espresso je rychlý způsob přípravy, přičemž se z kávy vyluhuje nejvíce chuťových a aromatických látek. Výsledkem je jedinečný, silný a výrazný nápoj s velice individuální chutí v závislosti nejen na druhu, ale i na stupni pražení kávy. Pro přípravu espressa se používá jemně mletá káva, jejíž hrubost odpovídá polohrubé mouce. Do páky nasypte 7,2 gramů kávy. Pokud dáte kávy více, může se stát, že espresso vůbec nepoteče. Pokud dáme kávy málo, proteče naopak velmi rychle a výsledná káva bude vodová. Nasypanou kávu sklepejte, aby byla rovnoměrně v páce rozmístěna a stlačte tamperem. Před nasazením páky do kávovaru vždy otřete hranu páky. Páku nasadíme na kávovar a připravíme espresso. Voda, resp. horká pára musí protékat pákou pod tlakem 9 atmosfér při teplotě okolo 89-92 ° C. Pravé italské espreso by se mělo extrahovat ne déle než 20-30 sekund a mělo by být použito cca 25-35 ml vody. Povrch kávy musí zdobit karamelově zbarvená crema.

TIP
Už jste ochutnali BIO kávu z Peru?

Otevřít chat