O kávě - Oxalis eshop

Oxalis

Čaj je vedle vody nejrozšířenějším nápojem na světě. Každý den ho pijí lidé ve všech koutech světa.

O kávě

Kategorie

Historie kávy

Většina pramenů uvádí jako počátek pěstování kávy rok 575. V tomto roce se začalo s pěstováním kávy v Jemenu. V arabském přístavním městě Mocha (Mokka) se vytvořilo hospodářské centrum pro obchod s kávou, které mělo velký význam až do 15. století, kdy už bylo pěstování kávy velmi rozsáhlé. Káva se i přes snahu Arabů udržet si v pěstitelství svůj monopol začala rozšiřovat do celého světa. Postupně se tak začala pěstovat na Srí Lance, Jávě, na ostrově Sumatra a také v oblasti Jižní a Střední Ameriky. Mimo jiné vznikly plantáže v Guayaně, na Kubě a na Jamajce, kde byly roku 1730 položeny základy proslulé odrůdy Jamaica Blue Mountain. Koncem 19. století se začalo s pěstováním kávy i v její domovině - na africkém kontinentu, a to díky britským osadníkům, kteří budovali kávovníkové plantáže například v Keni a Ugandě. Roku 1896 začaly růst první kávovníky také v australském Queenslandu.

Espresso a jeho původ

Espresso, jak ho známe dnes, vzniklo o něco později - na začátku 20. století.
V roce 1901 vyrobil Luigi Bezzera první espresso kávovar. Kávová kultura postavená na espressu na Apeninském poloostrově pevně zakořenila a postupně se rozšířila do dalších zemí. Synonymem kávy však espresso není. Souběžně s touto metodou přípravy vznikaly další, levnější a jednodušší. Kávu lze tedy připravit několika alternativními způsoby, ve výsledku mnohdy s komplexnějším a rafinovanějším chuťovým profilem než espresso.

Káva jako fenomén

Dnes káva patří společně s čajem mezi nejznámější a nejrozšířenější nápoje světa. S oblibou ji konzumuje až 90% světové dospělé populace. Pití kávy je potřebou a rituálem zároveň. Je příležitostí k setkávání, součástí ranního probuzení či odpoledního odpočinku. Káva dokáže prolomit kulturní a jazykové bariéry, stala se doslova celoplanetárním fenoménem.

Ochutnávka naší nabídky

V naší nabídce naleznete širokou škálu výběrových káv, které patří mezi kávovou špičku, dále kávové směsi určené například speciálně pro přípravu v espresso přístrojích a také populární aromatizovanou kávu. Samozřejmě myslíme i na samotnou přípravu, proto nabízí také velký výběr příslušenství od french pressu až po velmi oblíbený aeropress.

TIP
Káva měsíce Rwanda Garuka