O čaji

Kategorie
Druhy čajů

Čaj je vedle vody nejrozšířenějším nápojem na světě. Každý den ho pijí lidé ve všech koutech světa. Pro někoho je to zkrátka jen osvěžující nápoj, který slouží k uhašení žízně, pro jiného celá filozofie spojená s přesně stanovenou přípravou a někdy i dosti složitými obřady.

Slovo „čaj“ pochází z čínštiny a dnes zní dosti podobně v mnoha jazycích. V zemích, kam se tento nápoj dostal po moři, se název podobá anglickému „tea“: v němčině se nazývá „Tee“, ve francouzštině „thé“. V italštině „té“. V zemích, do nichž byl přinesen po souši, je jeho název podobnější čínskému „čcha“; v Indii, arabských a slovanských zemích se nazývá „čaj“.

Slovem „čaj“ by se měl označovat pouze nálev z lístků čajovníku. Často se však říká „čaj“ nálevu z mnoha jiných rostlin. Vhodnější by bylo používat pro něj označení „čaji podobný nápoj“. Čistý, neboli pravý čaj, pochází z keřů čajovníku, které se pěstují především v Asii, Africe, Jižní Americe a Austrálii, v Evropě se pěstuje pouze na Azorách. Podle způsobu zpracování lze čaje rozdělit na zelené, černé, bílé, oolongy a Pu-Erh a čaj žlutý, který je specialitou čínských provincií Anhui, Sechuan a Hunan.

Čaj představuje napříč všemi kontinenty oblíbenou pochutinu a také populární a dostupný léčivý a povzbudivý prostředek. Zároveň je však významnou součástí kultury a historie mnoha národů. V Říši středu se čajovník pěstuje zhruba dva a půl tisíce let a patří tak mezi nejstarší pěstované rostliny na světě.

V naší nabídce naleznete širokou škálu čistých čajů, bylin, ale tak ochucených či aromatizovaných čajových, bylinných i ovocných směsí.

TIP
Podzimní retro novinka Bambusová chýše

Otevřít chat